On top!

Podijeliću sa vama priču iz Banja Luke i Vrbasu koji nas je sve iznenadio tog 16. Maja 2014. Živim u naselju Lazarevo i po mom sjećanju ali i po pričama mojih roditelja ovo su bile poplave nezapamćenih razmjera.

Tog jutra, oko šest sati, voda je već počela da prekriva ulice u blizini moje kuće. Pomislio sam da se Vrbas izlio zbog silnih padavina, kao što se znalo dešavati, te da neće više napredovati. Počeo sam planirati početak svog radnog dana, nesluteći šta bi se moglo dogoditi. Ipak, u narednih sat vremena, rijeka je poplavila kompletnu ulicu, a voda je počela ulaziti i u dvorišta. Tek tad smo shvatili ozbiljnost situacije.

U međuvremenu sam odlučio da uzmem fotoaparat, te sam počeo sa dokumentovanjem čitavog događaja. Fotografisao sam nadolazeću vodu sve do momenta dok više nisam imao sigurnog prostora, nakon čega sam se vratio u kuću na prvi sprat i nastavio sa balkona. U kući opkoljenoj vodom, bez struje i telefona proveli smo više od 11 sati (struju smo dobili nakon 3 dana). Srećom, imali smo hrane, vodu smo prokuhavali, dok smo po drva morali ići plivajući. Voda se počela povlačiti oko 18h a predstojeća noć nam je mogla donijeti samo slutnju šta nas očekuje narednoga dana.

Sljedećeg jutra zatekli smo ulice zakrčene automobilima, stvarima i smećem, a to je tek bio početak. Trebalo je sve to očistiti pa smo se bacili na posao. U pauzama između čišćenja, izdvajao sam vrijeme da obiđem obližnje kuće i barake, te da dokumentujem mali dio štete koju nam je Vrbas načinio. Drugog dana na ulicama je nastupio opšti haos, scene koje sam vidio ne mogu opisati riječima, a mislim da ni fotografije to ne mogu u potpunosti dočarati.

Uprkos svoj katastrofi moram pomenuti nešto što me je prijatno iznenadilo i uvjerilo da još uvijek ima dobrih i savjesnih ljudi. Kada sam obilazio potopljene barake naišao sam na pet volonterki koje su došle da pomognu unesrećenim ljudima, a nakon toga sam vidio sve više volontera koji su donosili hranu, odjeću, higijenska sredstva, te pomagali u iznošenju stvari i čišćenju kuća i baraka. U tom momentu mi se vratila vjera u ljude i tek tada sam shvatio da živim u gradu u kojem pomoći drugome ne predstavlja nikakav problem, te da vjersko i nacionalno opredjeljenje vrijedi samo za političare koji iz dana u dan truju ovu državu.

Prvih par dana primio sam mnogo poziva i poruka od prijatelja iz cijele BiH i regiona koji su mi pružili podršku i ponudili bezuslovnu pomoć. HVALA vam! Shvatio sam da jedinstvo i složnost više nisu samo fraze kojih se sjećamo iz priča naših roditelja, nego stvarno stanje u državi i regionu.

Svjestan sam situacije u cijeloj BiH, Hrvatskoj i Srbiji, kao i toga da poplave u mom naselju nisu ni približne poplavama u mojoj zemlji i regionu. Na ovaj način sam htio da pokažem jedan mali dio katastrofe koja je, nadam se, ujedinila ljude na Balkanu.

Pogledajte i reportažu o ovoj priči koja je objavljena na portalima Klix.ba i fotografija.ba.

BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_01 BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_02 BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_03 BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_04 BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_05 BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_06 BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_07 BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_08 BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_09 BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_10 BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_11 BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_12 BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_13 BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_14 BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_15 BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_16 BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_17 BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_18 BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_19 BL_Poplava_by_Dejan_Djuric_20

Leave a Facebook comment

One response to “Poplava iz koje su isplivali LJUDI”

  1. […] everyone’s life was ruined by floods that hit her country. As she was a person to call if you need help or if you can offer a help, a lot of people contacted […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related stories

Mara & Milovan

Sunday, January 15, 2017

Biljana & Milan

Monday, October 31, 2016

Bojana & Željko

Wednesday, August 24, 2016

LET’S BE SOCIAL

@dedj.co